Bugun...



Oya Narin: Türkiye, turizmde dünyanın ilk dört destinasyonundan biri konumunda ama turizmde dönüşüm şart

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, Türkiye’nin, turizmde dünyanın ilk 4 destinasyonundan biri haline geldiğini belirterek,2023 yılında dünyada en çok ziyaret edilen şehirler arasında 20 milyonu aşan ziyaretçi sayısı ile İstanbul’un 1’inci olduğunu, Antalya’nın ise 4’üncü sırada yer aldığını söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 14-05-2024 07:31

Oya Narin: Türkiye, turizmde dünyanın ilk dört destinasyonundan biri konumunda ama turizmde dönüşüm şart

TÜRKİYE DÜNYA TURİZMDE DÜNYANIN İLK 4 DESTİNASYONU ARASINDA

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, derneğin genel kurulunda yaptığı açıklamada “Pandemi ve deprem gibi zorlu süreçlerle mücadele eden ülkemiz, turizm yatırımcılarımızın çabaları ve devletimizin katkı ve desteğiyle, Cumhuriyetimizin 100. Yılında 57 milyon turisti ağırlayarak 56 milyar dolar gelir elde etmiştir. Bu rakamlar ile Türkiye, turizmde dünyanın ilk 4 destinasyonundan biri haline gelmiş; kaynak pazar ve ürün tarafında önemli bir çeşitliliğe ulaşmış ve ülke ekonomisini, döviz ihtiyacını ve istihdamını sırtlamıştır. Bununla 2023 yılında dünyada en çok ziyaret edilen şehirler arasında İstanbul 20 milyonu aşan ziyaretçi sayısı ile 1. sırada, Antalya ise 4. Sırada yer almıştır” dedi.

TURİZMDE DÖNÜŞÜM ŞART

Narin açıklamasının devamında ise “TTYD olarak, 2020 yılında kamuoyu ile paylaştığımız “Turizmde Dönüşüm Raporu”nda da ortaya koymuş olduğumuz üzere, sektörümüzün ekonomiye katkısının çok daha büyüyebileceğini ve büyümesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, turizmde dönüşüm için bir dizi yapısal uyum politikasının uygulanması ile turizm gelirleri 2033 yılında 135 milyar dolara, turizmin GSYH içindeki payı ise son on yılın ortalaması olan %5’lerden %7,5 seviyesine yükselebilecektir.

 

Yatırımcı ve Turizm Diplomasisi Temsilcisi Olarak Rolümüz:

Bizler, yatırımcı ve turizm diplomasisi temsilcileri olarak, Arap Yarımadası'ndaki projeleri yakından takip etmekte ve bu projelere katkı sağlamak için çeşitli faaliyetlerde bulunmaktayız.

Özellikle, Akdeniz çanağında gittikçe artan rekabete önümüzdeki dönemde Basra Körfezi ve Kızıldeniz’ de eklenecektir. Bu bölgede 800 milyar dolarlık projelerin hayata geçirilmesi planlanmakta olup, turizmin ekonomiye katkısının dünya genelinde rekor bir seviyeye ulaşması beklenmektedir. TTYD olarak hem gittikçe artan rekabette sektörümüzün konumunun korunması ve artırılması hem de Arap yarımadasındaki projelere yatırımcı ve turizm diplomasisi temsilcisi olarak dahil olmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

MARKALAŞMA ÖNEMLİ

Narin markalaşmanın, Türkiye'nin ekonomik kalkınması ve küresel rekabet gücünü artırması açısından kritik bir unsur olduğunu belirterek “Yabancı markaların ülkemize aktaracağı bilgi birikimi, turizm sektörünün dönüşümüne önemli katkılar sağlayacaktır. Ancak, yerli markaların da uluslararası alanda daha görünür olması gereklidir. Türkiye’de 44’ü yerli, 16’sı yabancı olmak üzere 60 otel zinciri faaliyet gösteriyor. Zincir otellere bağlı olan 517 otel bulunuyor. Yerli zincirler yurtdışında 30 otele sahip. Bu sektörün, uluslararası pazarda rekabet edebilmesi için ölçek büyütme ve desteklerin çeşitlendirilmesi gibi adımlar atılmalıdır. Özellikle, turizm sektörü için KDV gibi vergi istisnalarının diğer ihracatçılara sağlandığı gibi uygulanması gereklidir. Bu sayede sektör, ekonomik büyümeye daha etkin bir şekilde katkı sağlayabilir” diyerek açıklamasını tamamladı.

Narin, konuşmasının sonunda, Türkiye’nin turizmdeki öncü rolü ile paralel şekilde küresel turizm yatırımları için de bir referans noktası haline getirmesini hedeflediğimiz, Turizm Yatırım Forumu’nun dördüncüsü TIF 2024’ün, 26-27 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleşeceğini ifade etti. 

 

 

 

 

 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI