Bugun...



Bakan canlı yayında 'Yeni bir hareket başlatıyoruz' diyerek duyurdu: Sahiller vatandaşa açılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sahil şeridiyle ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. "Bu yaz 'Denizler Halkındır' sloganıyla bir hareket başlatıyoruz" diyen Özhaseki, tüm kaçak yapıların yıkılacağını, sahillerin vatandaşa açılacağını söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 18-05-2024 22:02

Bakan canlı yayında 'Yeni bir hareket başlatıyoruz' diyerek duyurdu: Sahiller vatandaşa açılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk canlı yayınında Hakan Çelik'in sorularını cevaplayan Bakan Özhaseki, deprem bölgesi, kentsel dönüşüm ve sahil şeritlerindeki kaçak yapılarla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Özhaseki, bu yaz "Denizler Halkındır" sloganıyla yeni bir harekat başlatacaklarını ve sahillerdeki kaçak yapıların yıkılacağını söyledi.

Bakan Özhaseki'nin açıklamalarından önemli satır başları şöyle:
"Ülkemizin dört bir köşesi denizlerle kaplı vaziyette. Denize girme bakımından en güzel imkanlara sahibiyiz. Mavi bayraklı plaj sayısında dünya üçüncüsüyüz. 555 tane mavi bayraklı plajımız var. İspanya ve Yunanistan bizden fazla plaja sahip yerler. Oralarda da plajları ikiye bölmüşler yoksa bizim daha fazla plajımız var. Sahilde kıyı bandı kuralı 50 metre. Bu kurala uyulmadığını görüyoruz.

Ne kadar kaçak varsa yıkılacak
Biz bu yaz 'Denizler Halkındır' sloganıyla bir hareket başlatıyoruz. Sahil şeritlerini tarıyoruz. Denizler halkın projesiyle ne kadar kaçak varsa yıkılacak.

Sahiller halka açılacak
Hatay'dan başlayarak Artvin'e kadar sahil şeridinde bir tarama yaptırıyorum. Ne kadar kaçaklık varsa, işgal varsa, vatandaşın denize erişimini engelleyecek varsa temizliğe başlıyoruz. Orada halkın denize rahat ulaşımını engelleyen ne varsa yok edeceğiz. Orada bir birim kurarak halka açık hale getireceğiz.,

Halk plajları açılıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı da halk plajları açılıyor. Ne kadar talep geldiyse tamamını imzaladım. Kendi Çevre Ajansı bünyemizde bir kuruluşumuz var. Plajları kendimiz işleteceğiz. İnsanlar ne istiyorlarsa yesinler, içsinler, rahat etsinler. Belediyelerle büyük bir sıkıntımız yok. Onlar plajları halk plajı olarak işletiyorlar. Yeni halk plajları açılıyor. Kaçak işletmeye izin yok kendimiz işleteceğiz.

Yat sahiplerinden günlük 100 Euro alacağız
Sahillerimizde binlerce yat var. Allah daha çok versin herkesin yatı olsun. Ama bunlar bulabildikleri yerlere bağlıyorlardı. Ağaçlara bağlıyorlardı. Sahillerde şamandıra dediğimiz bir sistem 50 metre arayla mapa şamandıra koyacağız oraya bağlayacaklar. Sahillerde duran yat sayısı bilinmiyor. Hiç görmediğimiz tanımadığımız bayraklar var üzerinde bunları tanımıyoruz. Gemilerin kanunen belli yerlere sintine denilen kirlilikleri vermeleri lazım. Ben soruyorum kaptanlara ne yapıyorsunuz diye. Açığa bıraktıklarını itiraf ediyorlar. Çevre cezaları ağır aslında. Geçen bir gemiye 90 milyon ceza kestik. Kaptan "Ben 50 milyona gemiyi veririm" dedi. Mapa şamandıraya bağlanan yatlardan günlük 100 euro para alacağız.

Müsilajla mücadele
Müsilaj konusunda yüzeydeki müsilajı gemilerle çekiyoruz, karada geniş çuvallara koyuyoruz. Çuvallarda su süzülüyor. Kalan malzemeyi belli kimyasallarla kullanılabilir hale getiriyoruz. Ankara Gölbaşı'nda suyun dibini temizlemeye başladık. Orası da bitti. Marmara'da sahillerde iş yeri olan 8-10 grup var. 'Çok sıkı denetimleriniz var bu denetimlere ara verin' diye rica bulundular. 'Bana bunu söylüyorsanız hiç söylemeyin toplantı bitti' dedim. Sadece vatandaş değil koca koca şirketler de bu taleplerde bulunuyor.

 

 



Editör: Yaşar Anter




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI