Bugun...



Bodrum’da sahil işgalcilerine çok sert tepki

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi sahilinde Kıyılar Halkındır halkın Kalacak eylemi yapıldı. Bodrum sahillerinde restoran ve otellerin en yoğun olarak denizin içine kadar işgal edildiği Gümüşlük sahilinde eylemciler sahilde işgal edilen şezlong, masa, sandalye ve restoranların için eylem yaptı işgallerin acilen kaldırılmasını istedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 19-05-2024 13:41:22 Tarih: 18-05-2024 16:07

Bodrum’da sahil işgalcilerine çok sert tepki

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi sahilinde Kıyılar Halkındır halkın Kalacak eylemi yapıldı.

SAHİLİ İŞGAL EDEN RESTORAN VE OTELLERİN İÇİNDE EYLEM YAPTILAR

 Bodrum sahillerinde restoran ve otellerin en yoğun olarak denizin içine kadar işgal edildiği Gümüşlük sahilinde eylemciler sahilde işgal edilen şezlong, masa, sandalye ve restoranların için eylem yaptı işgallerin acilen kaldırılmasını istedi.

Öğle saatlerinde restoran ve otellerin işgali altında olan Gümüşlük Halk Plajı’nda toplanan yaklaşık ı500 kişi Sahiller Halkındır Halkın Kalacak, denizler nehirler sermaye değildir, Sahil İşgallerine Son Verilsin sloganları attı.

 

 

Gümüşlük sahilinde yürünecek yer kalmadığı görüldü.

 

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Bodrum meclisi, Gümüşlük forumu, 2017 Yurttaş İnisiyatifi, Missgibi bir Bodrum üyelerinin de destek verdiği eylemciler ellerinde denize erişim herkesin hakkıdır,  bizlerin ellerindedir gelecek güneşli günler denizler nehirler sermaye değildir, Gümüşlük'e dokunma, kıyılar kimsenin malı değildir, gızdırma gocamanları,  elini çek kıyı herkesin hakkıdır ve kıyılar kimsenin malı değildir  yazılı dövizler dövizleri taşıdı.

 

İşgallerin dinizin içine kadar girmesi dikkat çekti, görenler hayrete düştü

KIYILAR ÜZERİNDEKİ RANT POLİTİKALARINA DUR DİYORUZ

Kıyı Hareketi adına açıklama yapan İlknur Erdim “ Kıyılar üzerindeki rant politikalarına dur diyoruz. Çünkü, bir yandan kıyıların işletmeye açılması yoluyla özel-mülkleştirildiğini ve halkın serbest ve ücretsiz erişimine kapatıldığını görüyor, bir yandan da kıyılardaki doğal yaşamı bozan tüm yapılaşma ve hizmet adı altındaki faaliyetlerin kıyı ekosistemine geri dönüşsüz zararlar verdiğini biliyoruz. Yeryüzünün varoluşuyla birlikte var olan kara ve su ekosistemlerinin kesişme noktaları, biyolojik çeşitliliğin en zengin olduğu kıyıların, iklim kriziyle birlikte yok olmaya doğru hızla gittiğini ve bu gidişe karşı mücadele etmeyi hepimizin insanca yaşaması için görev sayanlar bir araya geldik” diye konuştu.

 

 

TÜRKİYE’DE KIYI HAREKETİ DAYANIŞMA AĞINI KURDUK

Erdim açıklamasının devamında ise  “ Ticari girişimler kâr güdüsünden ayrı düşünülemez; kıyılara kar edilecek varlıklar olarak bakılamaz. Kıyıların deniz ve kara ekosistemlerinin biraraya geldiği, tüm canlılar ve cansızların varoluş alanı olduğunu biliyoruz; bu ortak varlığın kâr uğruna yok edilerek, bir avuç sermayedara terk edilmesine karşı çıkacağız. Endüstriyel kapitalizmin deniz, göl ve akarsu kıyılarını yok edeceği ve yıllar sonra geriye terk edilmiş, yağmalanmış kıyılar kalacağı konusunda uyarıyor ve daha çok kâr uğruna kıyıların bu hale getirilmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.Kıyı savunucuları olarak, mücadelemizde haklıyız. Kıyılar konusunda belirlenmiş kotalar üzerinden pazarlık yapmayacağımızı; bizlerden çalınan kıyıların hepsini geri istediğimizin bilinmesini istiyoruz. Kıyıların sadece insanların olmadığı bilinciyle, tüm ekosistemiyle bir bütün olarak korunması için, tüm kıyıların kendi doğallığında bırakılması için mücadele ediyoruz. Bu mücadelemizde, yerel yönetimlerin ve demokratik kitle örgütlerininde dayanışma içinde olacağını biliyor ve tüm demokratik kurumları Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı ile birlikte mücadeleye davet ediyoruz. Bugün Datça'dan, Akyaka'dan, Çanakkale'den, Burgazada'dan, Heybeliada'dan, Burhaniye'den, Bodrum'dan, Dalyan'dan, Ayvalık'tan, İznik'ten, Fethiye'den, Güzelbahçe'den, Altınoluk'tan, Dikili'den, Köyceğiz'den, Van'dan hep birlikte sesimizi çıkarıyoruz. Kıyıları özgürleştirmek için bugün her zamankinden daha güçlüyüz. Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nı, KIYIDA'yı kurduğumuzu Türkiye’nin dört bir yanından ilan ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Basın açıklamasının ardından eylemciler işgal altında olan 2 kilometrelik Gümüşlük sahilinde işgalci restoran ve otelleri alkışlarla protesto etti.

 

 

 
 
 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI